Provinciaal Belang Fryslân
Lokaal Eerst!

staten- en commissieleden


Sandra de Jong-Snip


Mijn naam is Sandra de Jong-Snip. Ik ben geboren in Woerden op 11 mei 1977. Sinds 1992 woon ik in Drachten. En inmiddels ruim 12  jaar actief in de gemeente politiek, ben ik nu klaar voor de stap naar de Provincie. Op mijn vijftiende ben ik samen met mijn gezin vanuit het westen verhuist naar Fryslân. Als pubermeisje begreep ik niks van de Friese taal en had ik soms op school een 'vertaler' nodig om klasgenoten te begrijpen.


Inmiddels 30 jaar later beheers ik het Fries passief heel goed, kan ik het lezen. Spreken durf ik niet, want dan ben ik bang voor een 'Louis van Gaaltje'. Daar waar ik als puber graag weer weg wilde uit Friesland, ben ik nu samen met mijn man en vijf kinderen helemaal gesetteld in Drachten.  Friesland is zeker mijn thuis geworden.

Ik ben een echte doener, en steek graag mijn handen uit de mouwen.
Dat laten mijn vele verschillende banen wel zien. Variërend van de schoonmaak, de gehandicapten zorg, op kantoor of in een loods. Datzelfde geldt ook voor de politiek. Niet klagen over scheef liggende stoeptegels, maar zorgen voor een oplossing (juist beleid). Zelfredzaamheid en zelf keuzes kunnen maken, vind ik belangrijk.


De gemeente en provincie zorgen voor een stabiele basis, maar de inwoners hebben ruimte voor eigen oplossingen en kunnen daarin keuzes maken. Daarom wil ik de 'gewone mens' een stem geven in de provincie, met een nononsens beleid.
Gaan voor een provincie die toegespitst is op de verschillen in het stedelijke en landelijke gebied en luisterend oor voor de belangen van de Friese inwoners. Dus bij de grote vraagstukken als de omgevingswet, energietransitie, bereikbaarheid, woningbouw niet alles generaliseren, maar ruimte geven aan de gemeentes voor een lokale invulling.


De belangen van Leeuwarden zijn immers anders dan die in de Stellingwerfen.
De problemen in Harlingen lijken niet op die in Heerenveen of Smallingerland. Woningnood is overal, maar is de oplossing overal hetzelfde?
Met ons gezonde boerenverstand werken aan een mooier en beter FryslânAnkie Speel

ik ben ondernemer met werkervaring in de thuiszorg, de accountancy en de verzekeringswereld. Oud-lid Participatieraad. Raadslid voor Gemeente Belangen Heerenveen. Zorg en welzijn is mijn focus. Welzijn betekent voor mij, toekomstperspectief hebben: kans op werk, kans op een woning, kans op een goed leven. 

Als geboren Friezin en woonachtig in Heerenveen is Fryslân mijn "Heitelân". De plek waar ik mij thuis voel en prettig kan wonen. Fryslân is een "gouden" provincie, met een eigen identiteit, een eigen taal en een eigen geschiedenis. En daar wil ik voor knokken. Niet alleen in de gemeente Heerenveen, maar ook in onze mooie provincie Friesland. Op dit moment heeft PBF (Provinciaal Belang Fryslân) geen zetel in de Provinciale Staten van Fryslân en dat zie ik graag veranderen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen stemden 33% van de inwoners van Friesland op een "lokale" partij. Dat zegt toch iets. "Lokaal Eerst" is daarom onze slogan. Want "lokaal" verdient meer aandacht. 

Onze jeugd verdient toekomstperspectief, onze bedrijven en organisaties een gouden toekomst. Opkomen voor het Friese belang vraagt om bundeling van onze lokale krachten in de provincie.

We kunnen dit alleen samen doen. En samen gaan we daarom als lokale partijen naar de Provinciale Statenverkiezingen toe. Ik ben dan ook blij om op nummer 2 te staan van deze mooie lokale partij die ons eigen en unieke geluid laat horen. "Lokaal Eerst" ook in de Provincie!